Najlepsze produkty dla zdrowego serca

Choć profilaktyka walki z chorobami serca jest powszechna i zaawansowana, to zawał serca nadal jest jednym z najpoważniejszych zabójców. Zmiana stylu życia, zwiększenie aktywności fizycznej oraz dobranie odpowiedniej diety, może okazać się kluczem do zdrowego serca. Ale w jaki, dokładny sposób poprawić kondycję serca?

Zdrowsze serce

Istnieje wiele metod poprawiających zdrowie serca. Wystarczy tylko chcieć. Można zaplanować coroczną kontrolę lekarską, regularnie ćwiczyć, rzucić palenie bądź podjąć kroki w celu zmniejszenia poziomu stresu w swoim życiu. Wszystkie te rzeczy mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie serca. Ale jedną z najprostszych zmian w stylu życia, która przyniesie korzyści sercu, jest kontrolowanie spożywanych produktów. Jedzenie pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu, cholesterolu lub sodu może być bardzo niekorzystne dla serca. Tak więc, podejmując kroki w celu zminimalizowania ryzyka chorób serca , dieta jest dobrym wyjściem.

Zdrowe i najlepsze produkty dla serca

Szparagi

Szparagi są naturalnym źródłem kwasu foliowego, który pomaga zapobiegać gromadzeniu się w organizmie aminokwasu zwanego homocysteiną. Wysokie poziomy homocysteiny wiążą się z zwiększonym ryzykiem chorób naczyniowo-sercowcych, takich jak choroba wieńcowa i udar.

Fasola, groch, ciecierzyca i soczewica

Fasola, groch, ciecierzyca i soczewica, czyli jedne z najpopularniejszych i najzdrowszych roślin strączkowych na świecie, mogą znacznie obniżyć poziom lipoprotein o małej gęstości, a więc złego cholesterolu. Są one również wypełnione włóknami, białkami i polifenolami przeciwutleniającymi, z których wszystkie mają korzystny wpływ na serce i ogólny stan zdrowia człowieka.

Jagody

Jagody są również pełne polifenoli przeciwutleniających, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca. Jagody są doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego, żelaza, wapnia , witaminy A i witaminy C i mają niską zawartość tłuszczu.

Brokuły

Niektóre badania sugerują, że regularne spożywanie gotowanych na parze brokułów może obniżać poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom serca.

Nasiona Chia i siemię lniane

Nasiona te są bogatym źródłem kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego, takich jak kwas alfa-linolenowy. Omega-3 mają wiele korzystnych efektów, takich jak obniżenie poziomu trójglicerydów, LDL i cholesterolu całkowitego. Zmniejszają również ciśnienie krwi i minimalizują nagromadzenie tłuszczowych blaszek w tętnicach. Ponadto, omega-3 zmniejsza ryzyko zaburzeń, które mogą prowadzić do zawału serca , takich jak zakrzepica i arytmia serca.

Gorzka czekolada

Naukowcy uważają teraz, że gorzka czekolada ma ochronne działanie przeciwko miażdżycy, która polega na gromadzeniu się szkodliwej płytki w tętnicach, tym samym zwiększając ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Co więcej, gorzka czekolada zdaje się zapobiegać dwóm z mechanizmów związanych z miażdżycą: sztywnością tętnic i adhezją białych krwinek , czyli sytuacji, gdy białe krwinki przyklejają się do ścian naczyń krwionośnych.

Do innych produktów zalecanych w profilaktyce sercowej należą również: kawa, ryby, zielona herbata, orzechy, płatki owsiane, wątróbka, szpinak i pomidory.